Огляд ефірно-кабельних телеприставок на процесорі Availink 1506T (Sunplus), моделі World Vision T64LAN, World Vision T64D, World Vision T64M

Огляд ефірно-кабельних телеприставок на процесорі Availink 1506T (Sunplus), моделі World Vision T64LAN, World Vision T64D, World Vision T64M

З кожним роком модельний ряд цифрових телеприставок торгової марки World Vision збільшується, так як зростає потреба і попит даного обладнання. Тим більше згідно з багатьма заявами офіційних осіб в майбутньому 2019 році відбудеться перехід з аналогового формату мовлення, яке було організовано ще в 1938 році, на більш сучасний і якісний формат цифрового мовлення, який значно збільшить як кількість прийнятих каналів, так і якість зображення, деякі канали будуть транслюватися в розширенні Full HD. Давайте розберемося, що потрібно для переходу на цифрове телебачення, телевізор вам міняти не доведеться і антена встановлена ​​раніше з підтримкою прийому дециметрового діапазону теж підходить для прийому цифрового телебачення, залишається тільки необхідність в придбанні цифрової телеприставки від TM World Vision для якісного та безперешкодного доступу до цифрових телевізійних каналів. Хочу внести маленьку ремарку, що для кожного ТВ вам буде потрібно придбати індивідуальну телеприставку для кожного ТВ.

Нові цифрові телеприставки World Vision T64LAN, T64D, T64M призначені для прийому телебачення відразу в декількох стандартах, це DVB-T/T2 для прийому ефірного цифрового телебачення і DVB-C для прийому цифрових каналів від кабельного провайдера, до мережі якого ви підключені в будинку і важливо, що дану телеприставку можна використовувати ще як медіаплеєр для перегляду фільмів, прослуховування музики, перегляду ваших фотографій, а також за допомогою PVR функцій виконувати запис цифрових програм з ефіру та використовувати опцію відкладений перегляд, кожен із цих моментів ми будемо зараз розглядати детально.

Комплект поставки

Після покупки отримуємо телеприставку в стильно оформленій кольоровій гамі коробці різних кольорів, щоб відрізняти моделі їх спеціально розділили на кольори, які переважають на кожній з упаковок, зелений World Vision T64LAN, бузковий World Vision T64D, жовтий World Vision T64M. Що відразу кидається в очі при розгляді оформлення це виділені актуальні пріоритети: 1) 1 рік офіційної гарантії, 2) надчутливий тюнер, 3) прийом стандартів цифрового телебачення DVB-T/T2/C.
Збоку на упаковці можна побачити логотипи підтримуваних інтернет додатків YouTube і IPTV, а для більш ретельного розгляду характеристик їх коротко розписали на нижньому боці.

У комплект поставки входить:

Цифрова телеприставка
Інструкція користувача
Кабель 3.5 мм (mini-jack) - 3 RCA
Пульт дистанційного управління
Батарейки тип розміру ААА
Блок живлення 5В / 2A
Гарантійна карта

Характеристики обладнання:

Підтримка стандартів прийому: DVB-T, DVB-T2, DVB-C
Підтримка режимів: Single PLP, Multi PLP
Підтримувані режими модуляції: QPSK, 16QAM, 32QAM, 64QAM, 128QAM, 256QAM
Діапазон частот DVB-T / T2: 174-858 МГц
Діапазон частот DVB-C: 114.00MHz-858.00 МГц
Співвідношення сторін: 4: 3LB, 4: 3PS, 16: 9
Розширення відео: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p (50Hz)
Відео кодеки: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264, DivX, XviD, DX50 (обмежені версії)
Аудіо декодер: MPEGI layer1 / 2/3, MPEGII Layer II, Dolby Digital
Підтримувані формати: MKV, M2TS, TS, AVI, FLV, MP4, MPG, MOV, MP3, M4A, WMA, OGG, WAV, AAC, FLAC, JPEG, PNG, BMP, GIF, TIFF
Функція запису: прямий запис і запис за таймером, запис по таймеру EPG, одночасний запис і перегляд з однієї частоти.
Підтримка функції відкладеного перегляду таймшифт: Вкл. / Викл.
Підтримка відтворення плейлистів в форматі M3U, M3U8
Плеєр IPTV для завантаження локального плейлиста і хмарний плеєр для завантаження до 5 зовнішніх плейлистів
Плеєр IPTV підтримує завантаження плейлиста провайдера інтернет (список постійно актуалізується).
Додаток YouTube і інтернет радіо.
Онлайн кінотеатри Megogo і IVI.RU
Підтримуються адаптери USB to LAN на чіпі: Asix 88772, Corechip sr9700, Corechip sr9800, Realtek RTL8152
Підтримуються Wi-Fi адаптери на чіпі: Ralink RT3370, Ralink RT5370, Ralink RT3070, Mediatek 7601
2 USB роз'єми (в T64LAN 1шт.) Стандарту 2.0 для підключення зовнішніх USB-сумісних пристроїв в файлових системах FAT16, FAT32 і NTFS
Розмір корпусу: 130 × 65 × 30 мм.

Телеприставка вже звично має компактні розміри корпусу з чорного пластику, за винятком лише нового фактору, що корпус пристрою тепер має вентиляційні отвори з чотирьох сторін, виробник приділив цьому моменту особливу увагу і тепер телеприставка в робочому режимі абсолютно не має нагріву корпусу. У центрі лицевої панелі телеприставок World Vision T64LAN і World Vision T64D під тонованим пластиком розташований світлодіодний LED дисплей, який в робочому режимі може відображати номер каналу, годинник, а також підтримує регулювання трьох режимів яскравості. Присутні також інформаційні відображаючі значки підключення до електромережі та значок відображення наявності сигналу на прийнятій частоті мовлення. У телеприставки World Vision T64M дисплей відсутній.

У лівій частині розташовані функціональні кнопки, які відповідають за керування перемиканням каналів, управління рівнем гучності, а для виведення списку каналів використовується кнопка ОК. Щоб вимкнути телеприставку в черговий режим присутній кнопка POWER.

Назва і номера моделі розташовані в правій частині корпусу телеприставки.

Тильна сторона телеприставки містить всі необхідні роз'єми для підключення аудіо-відео сигналу до ТВ, а також додаткові роз'єми USB для розширення функціоналу. З правого боку вліво перерахую роз'єми:
RF - Роз'єм для підключення дециметрової антени або кабель від оператора кабельного ТБ.
HDMI - для підключення високоякісного зображення та аудіо-сигналу
USB - Стандарту 2.0 встановлено 2шт. (В телеприставки World Vision T64LAN 1шт.)
LAN - Для підключення кабельного інтернету мережі тільки в телеприставці World Vision T64LAN
AV - Роз'єм для підключення аудіо-відео сигналу RCA кабелем, входить в комплект.
DC-5V - Для підключення зовнішнього блоку живлення з комплекту.

На нижній частині корпусу на клейових стікерах розташована інформація про виробника та серійний номер моделі, вентиляційні отвори займають центральне місце нижньої частини корпусу, звичні прогумовані ніжки відсутні, стійкість ресивера забезпечують 4 невеликих пластикових виступи.

Пульт дистанційного керування в даній комплектації стандартний, але також для управління підійде і навчальний пульт, який входив в комплект поставки до телеприставки World Vision T62N і World Vision T62A. Живлення пульта передбачено від двох елементів тип розміру ААА.

На блоці живлення вказана маркування WVP52GS181. Заявлено такі характеристики: напруга 5В, сила струму 2А.

Кабель підключення через композитний AV вихід використовується джек 3.5 мм - 3 RCA.

Телеприставки World Vision T64LAN, T64D, T64M підходять для підключення до будь-якої моделі телевізора, так як обладнані всіма необхідними виходами для підключення. Ви можете підключити ваш телевізор застарілої моделі через RCA кабель, якщо у вас відсутній RCA і є тільки SCART, то вихід з положення - перехідник RCA-Scart такий як на зображенні нижче. Для телевізорів з входом HDMI досить придбати відповідний кабель, в комплект поставки кабель не входить.

Інструкція по експлуатації коротка -  тільки основні моменти по підключенню пристрою до антени і ТБ, а також короткі функції п'яти розділів графічного меню.

Детальний опис

Телеприставка базується на процесорі Availink 1506T (Sunplus), для його пасивного охолодження на процесорі встановлений радіатор невеликих розмірів, але цього цілком буде досить, так як корпус телеприставки добре вентильований.

Для прийому сигналу використовується тюнер Rafael Micro R850 і демодулятор Avalink AVL6762TA забезпечує високий рівень захисту від перешкод, викликаних сигналами 4G / LTE, Wi-Fi і FM. Для збільшення якості прийому є вбудований підсилювач сигналу.

Перше включення телеприставки і проста настройка.

Після попереднього підключення всіх необхідних роз'ємів до ТВ, вмикаємо телеприставку і очікуємо завантаження. В процесі завантаження нас зустрічає завантажувальний лого World Vision і по закінченню завантаження з'явиться стартове вікно з назвою "Гід по установці". Тут можна відразу вибрати стандарт цифрового телебачення для виконання подальшого пошуку,  а також основні налаштування.

Пункт "Живлення антени 5В" передбачений для активації подачі живлення на підсилювач активної антени. Якщо у вас антена не має підсилювача або антена має свій адаптер живлення, то даний пункт залишається за замовчуванням вимкненим.

Якщо виконали всі установки і встановили стандарт мовлення, то переходимо до пункту "Почати пошук" і натискаємо ОК, після чого активується автоматичний пошук каналів обраного стандарту.

 

За замовчуванням в телеприставці встановлено програмне забезпечення версії 8.07.19. Якщо у вас є можливість, то рекомендую оновити операційну систему до актуальної версії програмного забезпечення, яку можна завантажити на офіційному сайті або на форумі. Оскільки в даній телеприставці присутня функція онлайн оновлення та у мене телеприставка вже була підключена до кабельного інтернету мережі за допомогою адаптеру USB to LAN, то я відразу виконав оновлення до версії 8.10.23. Щоб провести оновлення досить перейти в Меню - Система - Оновлення ПО - Оновлення через мережу - очікуємо статусу поновлення - якщо є, то натискаємо кнопку ОК в рядку старт.

Виконуємо автоматичний пошук цифрових каналів.  Меню пошуку розділене на два списки, ТБ і радіо канали. По закінченню пошуку інформаційне вікно проінформує про кількість каналів знайдених в процесі пошуку.

 

Графіка меню оформлена переважно в синіх і темно синіх тонах.  В інформаційному блоці міститься вся необхідна інформація про: режим перегляду, час, дата, поточна і наступна телепередача, доступні сервіси на каналі, показники рівня і якості. Інша технічна інформація розташована в іншому інформаційному блоці, яку можна увімкнути подвійним натиском на кнопку INFO.

Список каналів розташований в одній колонці, але в системних налаштуваннях  присутня можливість налаштувати список каналів в дві колонки.

Електронний путівник по програмах має декілька режимів відображення - Щодня, Зараз / Далі, Щотижня.

Сам інтерфейс управління графічним меню дивує швидкістю реагування на пульт дистанційного керування. Перемикання каналів відбувається досить швидко в порівнянні з іншими моделями.

Графічне меню розділене на п'ять основних розділів - "Менеджер каналів", "Установка", "Додатки", "Мультимедіа", "Система", які ми зараз і розглянемо.

Розділ "Менеджер каналів" відповідає за функції редагування загального списку каналів і за редагування каналів фаворитних груп. Присутні функції:
INFO - Виділити всі канали.
Червона кнопка - блокувати канал батьківським контролем.
Зелена кнопка - видалити канал.
Синя кнопка - перейменувати ім'я каналу.
Favor - кнопка відповідає за додавання каналу в той чи інший фаворитний список.

Прошу звернути увагу, що в даній телеприставці присутня можливість редагування радіо каналів та сортування, переміщення в популярних групах. В попередніх моделях канали фаворитних груп упорядковувались згідно з порядком, в якому їх додавали в список.

Розділ "Установка" містить налаштування пошуку для стандартів цифрового ефірного та кабельного телебачення і всі налаштування для ручного та автоматичного режиму пошуку. Детальніше описувати не буду, так як деяких налаштування ми вже розглянули в описі пункту "Гід по установці", з якого починається процес інсталяції телеприставки за винятком, що  в окремому розділі "Установка" додалися режими ручного пошуку, де доступні вибір частотного каналу і вписування даних частот в ручному режимі з пульта дистанційного керування.

Наступний розділ меню "Додатки" містить доповнення, які працюють за допомогою інтернет з'єднання. Присутні програми:

YouTube - перегляд відео роликів з найбільшого відеохостингу в світі, реалізовані функції пошук відео, пауза, перемотування, фаворитний список, в який можна додати 10 відео.

Онлайн кінотеатр Megogo - підтримуються функції фільтрація тільки безкоштовного  відео, пошук, перегляд багатосерійних фільмів з можливістю вибору серії, вибір якості зображення - стандарт або HD, перемотування на відрізок зазначеного часу.


Онлайн кінотеатр IVI.RU, підтримка функцій, авторизація для перегляду платної підписки, пауза, перегляд багатосерійних фільмів з можливістю вибору серії, вибір якості зображення стандарт або HD, перемотування на відрізок зазначеного часу.

IPTV плеєр успадкував всі основні функції використання від попереднього модельного ряду World Vision T62, з деякими змінами та напрацюваннями, плеєр так само має два робочих вікна. Для роботи з локальними плейлистами і для роботи з хмарними плейлистами є можливість введення URL адреси плейлиста як з пульта ДУ, так і через завантаження файлу iptv_server.xml. Із нових функцій можна додати, що кнопка TV / R в режимі локального списку каналів може виконати завантаження плейлиста вашого інтернет провайдера, якщо в базі на сервері присутній такий провайдер.

Розділ "Мультимедіа" містить всі мультимедійні функції відтворення відео, музики та фото з накопичувачів пам'яті. На мою пам'ять це перша модель, яка підтримує стільки форматом медіа. З того що протестовано мною були MKV, M2TS, TS, AVI, FLV, MP4, MPG, MOV, MP3, M4A, WMA, OGG, WAV, AAC, FLAC, JPEG, PNG, BMP, GIF, TIFF і все успішно відтворювалось. З цікавих функцій підтримується повернення до останнього переглядати відрізку часу при повторному відтворенні, перемикання формату екрану по кнопці 0 і вибір доріжки субтитрів при натисканні кнопки EPG.

Для роботи з накопичувачами пам'яті підтримується безпечне відключення накопичувача пам'яті після натискання кнопки STOP і підтримка USB HUB для підключення декількох накопичувачів USB.

У виборі розділів відтворення присутній і файловий менеджер, який може виконувати роботу по копіюванню, переміщенню файлів мультимедіа, а також форматування накопичувачів пам'яті в файлову систему FAT32 і NTFS.

Розділ "Система" - це останній п'ятий розділ, який містить всі основні настройки інтерфейсу користувача і додаткові функції в розділі Інші.

Мова - налаштування мови графічної оболонки, мови аудіо, мови субтитрів.
Батьківський контроль - установка батьківського пароля і батьківського рейтингу ТБ передач.
Дата і час - установка часу, часового поясу, присутня можливість синхронізації часу через мережу інтернет.
AV настройки - встановлюється розширення екрана, співвідношення сторін, настройка цифрового звуку, а також режими настройки зображення.
Налаштування мережі - налаштування кабельної або бездротової мереж, підтримка USB to LAN і Wi-Fi адаптерів.
Налаштування медіа і записи - можна налаштовувати кодування субтитрів, роботу з слайдами фото і активувати функцію фонового відтворення музики під час перегляду фото.
Інші - розділ буде цікавий кожному, він значно розширює функціонал і надає величезну кількість функцій, таких як вибір режиму завантаження телебачення в IPTV Player.
Оновлення ПО - присутні два розділи: оновлення локально з USB накопичувача і оновлення через мережу інтернет.
Скидання на заводські - скидає налаштування телеприставки на заводські з очищенням всіх даних налаштованих користувачем.
Інформація про систему - системна інформація про моделі і поточні версії програмного забезпечення.

Висновок: Даний модельний ряд претендує на популярність серед всіх телеприставок для прийому цифрового мовлення. Швидка робота системи, розширена функціональність, якісне зображення і мультимедійний локальний і інтернет функціонал тільки додають плюсів і зміцнюють позиції серед конкурентоспроможних телеприставок. Звичайно, розуміючи всі ці фактори і чекаючи величезної кількості питань від користувачів, ми створили таблицю функціональності в порівнянні з модельним рядом World Vision T62. Сподіваюся,  вона вам допоможе визначитися з вибором, яку телеприставку купити для перегляду цифрового телебачення.